Börja spela hos oss?

En halvlek från SM-guld när Mean Machines föll i Örebro
2021-07-10 13:49

Stockholm Mean Machines tog sig, trots motgångar på vägen, till ledning efter halva SM-finalen i Superserien Herr 2021. Men en olycklig andra halvlek gjorde att det var Örebro Black Knights som kunde fira efter slutresultatet till 28–14 (6–7).

Länk till livesändning, statistik m.m. hittar du här

Stockholm Mean Machines halvtidsledning i SM-finalen för herrar kom till efter att Matthew Retzlaff hittat fram till Dario Dobrolevski för matchens första touchdown. Örebro kan reducera med 51 sekunder kvar av första halvlek men träffar högra stolpen med extrapoängssparken, vilket gör att vi har Mean Machines i ledning med 7–6 i paus.

Och att Mean Machines är i ledning efter halva SM-finalen 2021 är något av en bedrift sett till förutsättningarna. För andra matchen i rad får Stockholm spela med WR Matthew Retzlaff som QB. Och även om han återigen gör en storartad insats och välförtjänt utses till matchens MVP i Stockholm, så var det inte detta som var planen när de gemensamma träningarna inleddes en mörk kväll på Kärrtorps IP i början av mars.

I semifinalen besegrades Carlstad Crusaders på ett bragdartat sätt och i halvtid av SM-finalen såg mönsret ut att kunna upprepas - Mean Machines försvar spelar utmärkt och anfallet kontrollerar klockan och håller motståndarnas dito kvar på sidlinjen genom ett effektivt springspel.

Men säg den saga som slutar lyckligt? (Ok, det kanske finns några, men häng med för sakens skull.)

Gulddrömmarna går i kras tämligen direkt i den andra halvleken. Mean Machines fumblar den andra halvlekens avspark och ger Örebro möjlighet att gå upp i ledning 14-7. Att försvarsgeneralen Nikolaus Knoblauch dessutom blir utvisad för en tackling mot huvudet ökar inte oddsen för Stockholm att vinna matchen.

Mean Machines kan förvisso kvittera till 14–14 genom Timmy Göransson men Örebro svarar direkt och går obehagligt enkelt upp till 21–14. Och en ny fumble av Stockholm resulterar i en ny touchdown för Örebro, som alltså gör två touchdowns efter två Mean Machines-fumbles i den andra halvleken. Den sista, med drygt fem minuter kvar av matchen, avgör det hela till Örebros favör.

Dario Dobrolevski kommer in som QB på slutet när Stockholm måste försöka passa bollen, men till ingen lycka för Mean Machines. Många av de nästan 3 000 åskådarna på Behrn Arena får istället fira Örebros första guld på herrsidan. Och guldet var välförtjänt, mot Örebros passningsglada anfall kunde inget lag mäta sig denna säsong.

Men det var inte mer än 24 minuter från att Mean Machines hade skapat en saga som hade resulterat i en helt annan text än denna som avslutning på säsongen 2021 i Superserien Herr.

Övrigt noterbart från finalen är att Alexander Lilja hade 3 sacks enligt den officiella matchstatistiken, att Alexander Eshagi utsågs till årets rookie i Superserien Herr 2021 (Ben Prasopsin, som även han var nominerad, gjorde för övrigt en väldigt bra SM-final från sin CB-position) och att Philip Smith utsågs till årets QB.

Noterbart är också att Stockholm springer 35 gånger för 163 yards i SM-finalen, 4,7 yards per rush. Siffror som visar att Stockholms offensiva linje gjorde ett bra jobb denna match, så som de gjort hela säsongen. Men i SM-finalen räckte det inte riktigt hela vägen.