Hoppa till sidans innehåll

Mean Machines U19 - bäst i stan

18 SEP 2017 08:11
En oerhört dramatiskt seger på bortaplan mot Tyresö Royal Crowns följdes upp av en kassaskåpssäker seger borta mot STU Northside Bulls. Stockholm Mean Machines U19 kan därmed med rätta kalla sig "Bäst i stan"!
  • Uppdaterad: 09 OKT 2017 18:31

I USA är ett "Friday Night Lights" ett vedertaget begrepp. För amerikaner betyder detta high school-fotboll under elljusen på fredagskvällar med känslor, nostalgi, spänning och dramatik. Söndagen den 8 september spelades en variant av detta - Sunday Night Lights - på Tyresövallen. Obesegrade serieledaren i U19 Östra, Tyresö Royal Crowns, tog emot Stockholm Mean Machines.

Mean Machines var också de obesegrade inför matchen efter vinst i premiären mot Uppsala 86ers. Hemmalaget hade på sina två tidigare matcher lyckats göra 74 poäng och av dessa hade WR Kevin Börzsei gjort hela 38. Förhandstipsen favoriserade Tyresö och deras högexplosiva anfall byggt på ett passningsspel med supertalangen Dennis Isberg som quarterback över Stockholms markattack med RB:s Calle Göransson och Saba Jarwalli.

Inramningen och stämningen var på topp och man kunde känna spänningen i luften över Tyresövallen denna kväll. Lagen tävlar mot varandra i mer eller mindre alla åldersnivåer så derbynerven var påtaglig.

Tyresö vinner slantsinglingen och väljer att ta emot. Stockholms Albin Karlsson får på en riktig raket i medvinden som går över Tyresös mottagare och rullar mot endzone. Mottagaren får upp bollen runt mållinjen och blir tacklad av Alexander Bjersér som kommer flygandes som ett jehu. Första domaren bedömer att han blir tacklad i målområdet och att det därmed resulterar i en safety - en drömstart för gästerna. Men efter en domare med ögonen på rätt ställe ser att Tyresö-spelaren själv inte avancerat in bollen i målområdet utan att han faktiskt plockade upp den där inne och därför döms istället touchback.

Tyresös anfall har dock inget att hämta på sin första drive, istället är det Stockholm som tar ledning. Mest framstående på första driven är receivern Samuel Bungsmuhr som räddar Stockholm ur en tredje och lång samt får äran att avsluta driven med en TD. Albin Karlsson sätter säkert extrapoängen. Tyresös nästa drive är däremot mer framgångsrik och tidigare nämnda Kevin Börzsei får avsluta med en TD.

Och detta är melodin som fortsätter under stora delar av matchen: Tyresö flyttar enkelt bollen genom luften och Machines driver den framåt på marken. Tyresö som började halvleken med boll går också in i halvtidsvilan med en ledning 21-14.

Lagen gör en TD kvar i den tredje kvarten och vi har ställningen 28-21 till Tyresö när vi ger oss in i fjärde kvarten. Och då exploderar Mean Machines duktiga running back Saba Jarwalli! En 54 yard lång run resulterar i en TD - men då Tyresös försvarsjätte Linus Lindholm blockera extrapoängssparken leder hemmalaget fortfarande, nu med en poäng.

Mean Machines HC Rik Parker väljer att sparka av istället för att gå med en onside kick och Mean Machines är i ett rejält pressat läge då Tyresö nu kan mjölka klockan genom ett par first downs och drygt fyra minuter kvar av matchen. Stockholm behöver få till ett stopp - helst en så kallad "three and out".

På första och tio väljer Tyresö att kalla en "zone read" vilket ger Tyresös QB möjlighet att springa själv, lämna över bollen till en running back eller passa till en wide receiver. Han väljer det första alternativet och springer ut på försvarets högerkant. Han lyckas undvika Mean Machines storstjärna Viktor Stoffel, men kommer i hård press från oblockad Samuel Bungsmuhr. Tyresös QB undviker Bungsmuhr men tvingas stanna till så att Stoffel hinner ikapp och med en av sina långa armar peta ut bollen! Stockholms boll med drygt 3 minuter kvar på klockan! Och bara sex spel senare får Saba Jarwalli springa in sin andra touchdown för matchen och ge Stockholm ledningen - 33-28. Stockholm går för två och Mean Machines litar på sin offensiva linje bestående av center Albin Svensson, guards Marcel och Adam Fondak samt tackles Teo Falk och Robin Andreasson. Linjen pressar sig framåt och Mean Machines QB Elliot Maric Larsson kan trycka in bollen till 35-28!

Men driven har gått väl fort - det återstår nu 1 minut och 50 sekunder, gott om tid för Tyresös anfall. Tre misslyckade passningar gör att Royal Crowns står inför fjärde och tio - matchen kan avgöras här. Men under press steppar stora spelare upp - Isberg hittar fram till Börzsei för fyra nya försök. Något spel senare hittar Tyresö åter fram till Börzsei som tacklas på Stockholms 2-yardslinje med drygt 10 sekunder kvar av matchen. Och på spelet efter får Tyresö fram en TD-passning till Linus Lindholm. Fortfarande favör Stockholm men nu enbart med en poäng, 35-34.

Tyresö kan nu välja att sparka bollen och få oavgjort eller gå för två och vinsten. Ingen kommer ihåg en fegis så Tyresö går för två. QB Isberg rullar ut till höger, hittar ingen i förstaläget och blir istället tvungen att kasta den tillbaka till vänstersidan... tre spelare runt bollen, två från Tyresö och en från Mean Machines… men tidigare nämnde Bungsmuhr lyckas kasta sig fram och bryta upp passningen - Stockholm behåller ledningen! Med endast 10 sekunder kvar försvinner Tyresös sista chans när Stockholm får tag på den efterföljande onside-sparken.

Om fler amerikanska fotbollsmatcher kunde spelas med den atmosfär, kvalitet och nerv som denna söndagsmatch bjöd på så skulle bristande publiksiffror och spelarantal vara ett minen blott. Tyresö stod för ett riktigt bra arrangemang med musik, speaker och halvtidsunderhållning. Att få vara med och uppleva de känslor som båda lagen och publiken fick känna under matchen är en fantastisk upplevelse!

Om matchen mot Tyresö var oerhört dramatisk var följande veckas seger mot STU Northside Bulls mer odramatisk. När lagen möttes på Bergshamra den 17 september gjorde Stockholm TD:s på samtliga drives i den första halvleken och stängde effektivt ner STU:s anfall. 21-0 var resultatet i halvtid. I den andra halvleken höjer sig STU:s anfall markant, samtidigt som Stockholms försvar ser ut att tror att segern redan är i hamn. Stockholm räddas av sin malande anfallsmaskin som denna dag är storleken större än STU:s försvar.

STU kommer inte närmare än 28-18 och mot slutet rinner siffrorna iväg till 41-18 till Mean Machines. En stabil och säker seger utan att glänsa där Mean Machines poäng gjordes av Elliot Maric Larsson, Tobias von Wachenfelt, Victor Stoffel, Saba Jarwalli, Albin Karlsson och Samuel Bungsmuhr.

Stockholm Mean Machines har därmed inlett säsongen med tre segrar mot noll förluster. Ytterligare en match i U19 Östra återstår - borta mot Arlanda Jets den 23 september - innan det är dags för slutspel på hemmaplan.

Skribent: Jonas Nyberg
Epost: This is a mailto link

Börja spela!

 

Shop

Postadress:
Stockholm Mean Machines IF - Amerikansk Fotboll
Zinkensdamms idrottsplats, Ringvägen 16
11726 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansliet@meanmachine...

HUVUDSPONSORER

PMA

 

SAMARBETSPARTNERS
GULD

Stockholms Åkeri AB

 

Nobina

 

Sorunda

 

Return To Play

 

SAMARBETSPARTNERS
SILVER

Make Green

 

Zadeo AB

 

Wolksvagen

 

SAMARBETSPARTNERS
BRONS

Hultsteins

 

Hyreslandslaget

 

Stockpipe

 

BG FIX

 

 MIAB Mark och Infra AB

 

Gnesta Bergbyggare AB

 

Traffic

 

Pitchers

 

Fitness24Seven

 

MEAN MACHINES SPONSOR

Flow Behave

 

Creative Meetings

 

Stockholm Constructionsite AB

 

MaTaBa

 

 Brisket & Friends

 

Ståthöga MA Teknik AB

 

 

Trafego