Hoppa till sidans innehåll
Foto: Pal Stalnacke This is a mailto link

Rykande hett lokalderby i Tyresö på Friday Night Football

11 MAJ 2017 09:13
Den svenska amerikanska fotbollens enda riktiga derby spelas på fredag kväll då Stockholm Mean Machines tar sig an rivalen Tyresö Royal Crowns. Avspark kl. 18.30 på Tyresövallen!
  • Uppdaterad: 11 MAJ 2017 11:26

Länge var Stockholm Mean Machines ohotad storebror i 08-området, men efter att Tyresö Royal Crowns skrällde och slog ut Stockholm i slutspelet säsongen 2010 så skiftade styrkeförhållandena. Laget som gärna poängterar att de kommer från postnummerområdet 135 har efter slutspelssegern för 7 år sedan vunnit nio raka matcher mot Stockholm - och ingen av dem har ens varit jämn. Medan Stockholm krigat i botten av tabellen under dessa år har Tyresö spelat tre SM-finaler (och förlorat alla tre).

Men när lagen nu möts i ännu ett rykande hett lokalderby så går för första gången på länge Stockholm Mean Machines in i matchen mot sin ärkerival som favorit.

Anledningen till favoritskapet är att Mean Machines i förra omgången övertygade i storsegern (48-13) mot Uppsala 86ers på hemmaplan, en match där både Stockholms anfall och försvar gjorde sina bästa matcher för säsongen så här långt. Formkurvan för Mean Machines är med andra ord på väg uppåt (och särskilt gäller det när inte är något av Superseriens två nuvarande giganter Carlstad och Örebro som står för motståndet, vilket var fallet under de tre inledande förlustmatcherna under säsongen för Mean Machines).

Samtidigt som Stockholms pil pekar uppåt så är det mer osäkert vart Tyresös pil pekar. Flera namnkunniga spelare lämnade laget inför denna säsong - bl.a. Noghor Jemide, Jesper Gregersson och Hampus Simon som i år spelar i Mean Machines. Tyresö har förvisso en bra ungdomsverksamhet och håller på att bygga ett nytt spännande lag med sikte mot framtiden, men på planen har det denna säsong ännu inte resulterat i några segrar - i alla fall inte på pappret. Laget besegrade Limhamn Griffins på hemmaplan, men på grund av att de spelade med en otillåten spelare i den matchen blev de fråntagna segern och därför står det 0-4 i tabellen.

Stockholm Mean Machines kommer till spel med en snarlik startuppställning som senast i segern mot Uppsala 86ers, vilket bl.a  innebär att WR Tyler McCulloch fortsätter vara ute på obestämd tid med en skada. Istället har Michael Sander tagit platsen som #1 i Stockholms passningsspel - han leder just nu hela Superserien i mottagna yards med sina 386 yards på 4 matcher. Och i förra omgången mot Uppsala fick Mean Machines QB Anders Hermodsson upp farten ordentligt och var inblandad i samtliga Stockholms sju TD.

Stockholms försvar ställs troligen mot Tyresö finska landslags-QB Otso Flinkman som kan få fram passningar om han får tid - så det gäller för Stockholms talangfulla defensiva linje med Gorecki, Vasic, Jemide och Engström att sätta tryck på hemmalaget QB och samtidigt hålla koll på RB Emil Knutsson i Tyresös springspel.

Kan Stockholm bygga vidare på det spel man visade upp senast mot Uppsala och ta sin andra raka seger? Eller kommer Tyresö att behålla greppet om Stockholmsfotbollen och ta sin tionde raka seger mot Stockholm Mean Machines? På fredag kväll får vi veta!

Avspark på Tyresövallen kl. 18.30! Kan du inte vara på plats så streamas matchen på C More Play och sänds i efterhand på TV4 Sport.

Här läser du matchprogrammet inför matchen

PRELIMINÄRA STARTERS

Offense
LT Marko Nesovic
LG Christoffer Kirk-Johansson

C Ruben Lohmann

RG Mikael Lindroos
RT Jonas Söderberg
QB Anders Hermodsson
RB Alexander Råland
Z Omar Chérif
Y Michael Sander
W Fredrik von Tell
X Kijafa Crumble

Defense
DL Jakob Gorecki
DL Gogi Vasic
DL Noghor Jemide
DL Malcolm Engström
LB Trolle Geuna
LB Victor Frank
CB Kijafa Crumble
CB Chris Rejby
S Max Lindall
S Jesper Gregersson
S Marlon Ahlm

SKADOR
Tyler McCulloch - ute (hamstring)

Heja Mean Machines!

Skribent: Peter Nilsson
Epost: This is a mailto link

Börja spela!

 

Shop

Postadress:
Stockholm Mean Machines IF - Amerikansk Fotboll
Zinkensdamms idrottsplats, Ringvägen 16
11726 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansliet@meanmachine...

HUVUDSPONSORER

PMA

 

SAMARBETSPARTNERS
GULD

Stockholms Åkeri AB

 

Nobina

 

Sorunda

 

Return To Play

 

SAMARBETSPARTNERS
SILVER

Make Green

 

Zadeo AB

 

Wolksvagen

 

SAMARBETSPARTNERS
BRONS

Hultsteins

 

Hyreslandslaget

 

Stockpipe

 

BG FIX

 

 MIAB Mark och Infra AB

 

Gnesta Bergbyggare AB

 

Traffic

 

Pitchers

 

Fitness24Seven

 

MEAN MACHINES SPONSOR

Flow Behave

 

Creative Meetings

 

Stockholm Constructionsite AB

 

MaTaBa

 

 Brisket & Friends

 

Ståthöga MA Teknik AB

 

 

Trafego