Hoppa till sidans innehåll

Mean Machines är svenska mästare - guldet är hemma igen!

09 JUL 2018 00:28
SM-finalen på Stockholms stadion den 7 juli var välspelad, dramatisk, nervkittlande... och helt underbar. När slutsignalen gick hade Stockholm Mean Machines besegrat regerande mästarna Carlstad Crusaders med 42-41 (14-21) och är svenska mästare 2018!
  • Uppdaterad: 09 JUL 2018 00:32

Stockholm Mean Machines är svenska mästare i amerikansk fotboll för herrar säsongen 2018 – känn på de orden! Machines första SM-guld för herrar sedan 2009, och det tolfte guldet för herrar totalt. Och nog syntes det en och annan tår i en och annan ögonvrå när guldmedaljerna delades ut på Stadions gröna gräsmätta, och få hade nog räknade med detta när de vaknade på lördagsmorgonen.

SM-finalen utvecklades till en magisk match som inleddes med att Mean Machines tog ledningen med 7-0 genom årets import i Superserien Herr, tillika finalens MVP, WR Matthew Retzlaff. Därefter gjorde dock Carlstad Crusaders tre raka TD:s, gick upp i ledning med 21-7, och då kändes det väldigt mycket som att denna final skulle återupprepa mönstret från de tidigare åtta årens finaler och att Carlstad bekvämt skulle springa hem med segern.

Men med 54 sekunder kvar av första halvleken tar Retzlaff emot ännu en TD-passning från QB Anders Hermodsson och reducerar Carlstads ledning till 14-21, en viktig reducering för matchen och moralen. Och i den tredje kvarten äger Mean Machines!

Carlstad sticker förvisso emellan med en TD, men Stockholm gör fyra (!) bara i tredje kvarten. Damien Scanella tar emot en 33 yard TD från Hermodsson och Retzlaff springer 49 yards för ytterligare en TD, sin tredje för matchen. Sedan sackar Malcolm Engström Carlstads QB Philip Juhlin så att Juhlin tappar bollen, Engström tar upp den och springer 78 yards för en TD att berätta om barnbarnen för – och bara sekunder senare tar Peder Jungstedt en interception och returnerar den 28 yards ända in i målområdet.

Mean Machines leder med 42-28 när tredje kvarten är slut, och först då börjar guldtankarna att dyka upp för första gången. Men Carlstad är för bra för att räkna bort, så även denna gång. Robin Juhlin och Nathan Melero tar emot varsin TD-passning för Carlstad - och vi hade kunnat haft en oavgjort match, 42-42. Men med 3 minuter och 32 sekunder kvar missar Carlstads annars så säkra kicker sin extrapoängsspark - och istället är Mean Machines kvar i ledningen, 42-41.

Stockholm misslyckas med att springa ut klockan, men Carlstad misslyckas å sin sida med sina försök att göra fler poäng i matchen. Deras näst sista drive slutar med en interception av Mean Machines Kijafa Crumble och deras sista med en sack av Victor Stoffel - som också blir matchens sista spel. SM-guldet är klart och armar i vita matchtröjor sträcks mot skyn!

Särskilt imponerande blir guldet av att Mean Machines besegrade Örebro i semifinalen och Carlstad i finalen, två lag som Mean Machines haft ohyggligt svårt med under senare år och som Mean Machines också förlorade fyra av fyra matcher mot under grundserien.

Men Stockholm Mean Machines är svenska mästare i en match där Matthew Retzlaff hade 162 av Stockholms 414 yards i anfallet och i en match där Stockholm gjorde 42 poäng mot de senaste årens giganter i Carlstad - bara en gång under säsongen gjorde Mean Machines mer poäng än så. Stockholm har 39 offensiva spel mot Carlstads 75, men har en hel yard mer per spel än Carlstad.

Mean Machines försvar släppte in 41 poäng, men gjorde spel när det krävdes och stod för två TD:s helt på egen hand. Pontus Westman ledde försvaret i tacklingar med sina 9, men Malcolm Engström var dagens gigant i försvaret med 6,5 tacklingar, 1,5 tackling för förlust av yards, 1 forced fumble, 1 fumble return för en TD och en 1 breakup. Också Kijafa Crumble. Peder Jungstedt, Noghor Jemide, Axel Sarberg, Victor Stoffel (med sin matchavgörande sack på sista spelet) liksom många andra en match som denna.

Och spelare som till exemepl Jacob Gorecki, som slitit under många år med många förluster, är så värda denna framgång! 

Efter Mean Machines storhetstid på herrsidan har de senaste åren innehållit betydligt fler förluster än segrar och SM-guld har känts som en overklig fantasi. Men nu är laget, lett av HC Fredrik Pilbäck, tillbaka på toppen. Det är svårt att hitta orden för att beskriva känslan, men vi kan försöka med:

SM-GUUUUUUUUUUUUULD!

MER FRÅN MATCHEN

Statistik, bilder och höjdpunkter från matchen hittar du här

Skribent: Peter Nilsson
Epost: This is a mailto link

Börja spela!

 

Shop

Postadress:
Stockholm Mean Machines IF - Amerikansk Fotboll
Zinkensdamms idrottsplats, Ringvägen 16
11726 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansliet@meanmachine...

HUVUDSPONSORER

PMA

 

SAMARBETSPARTNERS
GULD

Stockholms Åkeri AB

 

Nobina

 

Sorunda

 

Return To Play

 

SAMARBETSPARTNERS
SILVER

Make Green

 

Zadeo AB

 

Wolksvagen

 

SAMARBETSPARTNERS
BRONS

Hultsteins

 

Hyreslandslaget

 

Stockpipe

 

BG FIX

 

 MIAB Mark och Infra AB

 

Gnesta Bergbyggare AB

 

Traffic

 

Pitchers

 

Fitness24Seven

 

MEAN MACHINES SPONSOR

Flow Behave

 

Creative Meetings

 

Stockholm Constructionsite AB

 

MaTaBa

 

 Brisket & Friends

 

Ståthöga MA Teknik AB

 

 

Trafego