Hoppa till sidans innehåll

Simon Almgren blir fystränare för U15 och U17

01 DEC 2016 21:39
Stockholm Mean Machines har gjort klart med Simon Almgren som fystränare för klubbens U15- och U17-lag.
  • Uppdaterad: 01 DEC 2016 22:09

Stockholm Mean Machines fortsätter sin satsning på klubbens ungdomar och har gjort klar med Simon Almgren som ansvarig för spelarnas fysik i två av klubbens ungdomslag, U15 och U17.

Vad innebär rollen som fystränare?
 Det är min uppgift som fystränare att förbereda spelarnas styrka, snabbhet, rörlighet och power inför säsongen så att de kan prestera på hög nivå. Målet är även att minska skaderisken för varje spelare. Det gör att spelarna tycker det är kul att spela amerikansk fotboll samt att de inte kommer tappa tid i sin utveckling om de skulle drar på sig en allvarlig skada.

Simon Almgren har spelat amerikansk fotboll i mer än 10 säsonger, varav 8 i Sverige och 2 i USA. På meritlistan finns bl.a. en SM-final med Tyresö, fyra seniorlandskamper och flera juniorlandskamper. Under hela karriären spelade han WR och returnerade sparkar.

 Jag avslutade karriären efter min andra korsbandsskada i högra knä, men sedan dess har jag inte kunnat hålla mig borta från amerikanska fotbollen och har valt att jobba som tränare. Och nu efter min utbildning på tränarprogrammet vid Umeå Universitet så vet jag att jag kan hjälpa otroligt mycket som fystränare.

Vilka är de viktigaste grunderna för hur Mean Machines yngre spelare ska träna?
 Viktigaste är att spelarna lär känna sina kroppar och vet hur det känns att ha en atletisk hållning med bra teknik jämfört när de inte har det. Jag utmanar spelarnas förmåga att koordinera sig hela tiden och är på dem så fort de tappar sin atletiska hållning. De är massa små justeringar som de behöver tänka på men efter ett tag börjar dessa justeringar att ske automatiskt och de behöver inte tänka på att bibehålla en atletisk hållning. Detta är otroligt viktigt för att spelarna ska kunna överföra träningen i gymmet till rörelser ute på fotbollsplan.

Är det något som skiljer på hur en amerikansk fotbollsspelare jämfört med en annan atlet i samma ålder bör träna?
Nej, inte i de yngre åldrar, då tycker jag personligen att man ska jobba i olika rörelsemönster och utmana spelarnas förmåga att koordinera sig själv. Det är när spelarna blir äldre och börjar gå in i puberteten man kan börja träna styrka, power och snabbhet som är viktigt för amerikansk fotboll.

Vad är det för utmaningar i att träna en grupp ungdomar av olika storlekar och olika fysiska förutsättningar?
 Det är helt klart svårt, speciellt när man är ensam tränare med ca. 35 spelare och ska utveckla dem individuellt. Det är inte optimalt, men jag arbetar från grunden med koordination där det är vanligt att många ligger efter. De spelare som redan har en god koordination kommer inte att utvecklas lika snabbt, däremot om jag ser att en spelare kan hantera en rörelse på ett bra sätt så ger jag oftast dem en progression i övningarna. När vi kommer längre i programmet och de har utvecklat sin styrka och power så kommer träningen att bli mer fokuserat utifrån vilken position de har. Då blir det mer idrottsspecifikt och målet i slutet av träningsperioden är att de ska kunna överföra allt vi har tränat i gymmet ut på fotbollsplan. Så med andra ord ska de bli starka, explosiva och snabba i deras amerikanska fotbollsrörelser.

Det du gör med spelarna under försäsongen, hur kommer det att märkas på planen till våren?
 Det kommer att vara ett helt nytt lag. Spelarna kommer vara snabba och starka. Skill-spelare kommer kunna göra stora spel ofta och linjespelare ska dominera på LOS. Jag vill att de ska ha alla verktyg de behöver för att kunna spela så bra amerikansk fotboll som möjligt.

Skribent: Peter Nilsson
Epost: This is a mailto link

Börja spela!

 

Shop

Postadress:
Stockholm Mean Machines IF - Amerikansk Fotboll
Zinkensdamms idrottsplats, Ringvägen 16
11726 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansliet@meanmachine...

HUVUDSPONSORER

PMA

 

SAMARBETSPARTNERS
GULD

Stockholms Åkeri AB

 

Nobina

 

Sorunda

 

Return To Play

 

SAMARBETSPARTNERS
SILVER

Make Green

 

Zadeo AB

 

Wolksvagen

 

SAMARBETSPARTNERS
BRONS

Hultsteins

 

Hyreslandslaget

 

Stockpipe

 

BG FIX

 

 MIAB Mark och Infra AB

 

Gnesta Bergbyggare AB

 

Traffic

 

Pitchers

 

Fitness24Seven

 

MEAN MACHINES SPONSOR

Flow Behave

 

Creative Meetings

 

Stockholm Constructionsite AB

 

MaTaBa

 

 Brisket & Friends

 

Ståthöga MA Teknik AB

 

 

Trafego