Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anu Tiilikainen

”En sann ledare skapar fler ledare” - Nordic Girls Camp prisas

27 DEC 2018 21:20
Finlands regering har tilldelat Nordic Girls Camp Sinivalkoiset Piikkarit-utmärkelsen för sina insatser för att stärka unga tjejers deltagande i amerikansk fotboll. En av initiativtagarna bakom lägret är Mean Machines Helena Lindeen (till vänster).
  • Uppdaterad: 27 DEC 2018 21:20

Priset, som etablerades 1995 för att lyfta fram jämställdhet och mångfald inom idrott, delades ut i början av december till Finlands amerikanska fotbollsförbund.

Nordic Girls Camp är ett samarrangemang mellan de svenska, finska, danska och norska förbunden i amerikansk fotboll och riktar sig till tjejer i åldern 12 till  20 år. Fröet till lägret föddes i september 2017 då Helena Lindeen, sportchef för Stockholm Mean Machines barnsektion och styrelseledamot i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet deltog på en barn- och ungdomskonferens i Danmark där hon träffade Alexandra Naumanen från det finska förbundet.

– Som ny inom SAFF:s förbundsstyrelse tog jag chansen att prata med Alexandra som har lång erfarenhet både inom den amerikanska fotbollen och inom det finska förbundet. Under dessa samtal uppstod frågan vad vi kan göra för att få unga tjejer att fortsätta med amerikansk fotboll och inte lämna sporten - "the girls drop out, how do we deal with it?" var frågan som ställdes. Det var då som idén Nordic Girls Camp först dök upp. Vi beslutade att Alexandra skulle lyfta frågan några veckor senare på det Nordiska mötet med en rekommendation om att Sverige skulle vara värdland för "NGC" samma helg som internationella kvinnodagen.

För Helena blev arbetet med Nordic Girls Camp både inspirerande men också utmanande.

 I november förra året blev det beslutet att jag skulle ha ansvaret för NGC i Sverige. Jag visste inte riktigt vad jag hade tackat ja till, utan fick hela tiden ta ett steg i taget. Jag mötte personer inom fotbollen som inte trodde på NGC, men fortsatte hela tiden arbeta utifrån mitt hjärta och att göra mitt bästa.

Hur var upplevelsen av de första lägren?
– Vi har haft två läger under 2018, och jag kunde i min vildaste fantasi inte förstå att vi skulle beröra så många personer som vi har gjort i samband med Nordic Girls Camp. Det har varit helt magiskt att få göra denna resa ihop med tjejerna och alla andra som har varit delaktig - alla som hjälpt till med artiklar, ekonomi, läkare och många fler.

– Utan samarbetet med alla som varit en del av detta hade det inte blivit så bra som det har blivit. Att se våra unga tjejer växa och ta plats, att se våra kvinnliga ledare och coacher som får yngre damspelare att tro på sig själva - det har varit magiskt att se att så många arbeta tillsammans mot samma mål. Jag vet inte hur många gånger jag har fällt tårar av lycka av att se och höra om hur andra har lyckats eller växt som en följd av NGC. Eller de gånger då jag har fått hjälp på oväntat håll, som t.ex. från coacher från NFL.

Vad är det största du tar med dig från de läger som har arrangerats?
– Det största för mig är att jag faktiskt kan vara en förebild för många, kanske för dig som läser detta? Vi påverkar andra människor mer än vad vi är medvetna om, och vi har ett ansvar mot de som ser oss som förebilder att skapa rätt förutsättningar för dem. Vi ledare inom den amerikanska fotbollen måste vara de som vågar sticka ut - hur ska någon annan våga om inte jag som ledare vågar?

Vilka har varit de största utmaningarna med Nordic Girls Camp?
– Att hitta företag som vill vara med och stötta unga tjejer, de har inte varit enkelt. Och det har varit en utmaning att få tillgång till inomhushallar med konstgräs i konkurrens med andra sporter, särskilt i Stockholmsområdet.

Vad händer framöver?
– Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet är värdland för Nordic Girls Camp i Malmö 8-10 mars 2018 tillsammans med Södra Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet. Enligt planerna ska amerikanska ambassaden i Sverige delta och har med sig en gästcoach, och vi ska även få besök  av årets deltagare på etlitdomarutbildningen. Hösten 2019 står Finland som värdland.

Och vad är det övergripande målet för Nordic Girls Camp?
– Målet för Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet är att behålla och öka antalet spelare, coacher och ledare som utgör en minoritet för att på sikt uppnå en ökad jämställdhet inom sporten. SAFF ska även, utifrån Riksidrottsförbundets fem utvecklingsresor mot Strategi 2025, sträva mot att utveckla flick- och damverksamheten både nationellt och internationellt. Internationellt är målet att de nordiska förbunden ska samarbeta med varandra för att tillsammans utveckla flick- och damverksamhet i Norden för att möjliggöra fler landslags på damsidan i de nordiska länderna.

– Att NGC också har blivit ett kontaktnät för kvinnliga coacher och ledare, vilket är något vi vill spinna vidare på under 2019 för att kunna nytta av och dela varandras goda arbeten inom föreningar och distrikt.

Sammanfattningsvis, hur skulle du sammanfatta din resa med Nordic Girls Camp?
– Det har varit en berg- och dalbana av känslor. Det är magiskt att se andra lyckas och växa och jag har så många att tacka för denna gemensamma resa. Domare, föräldrar och alla möjliga personer som stöttat oss på resan.

Skribent: Peter Nilsson
Epost: This is a mailto link

Börja spela!

 

Shop

Postadress:
Stockholm Mean Machines IF - Amerikansk Fotboll
Zinkensdamms idrottsplats, Ringvägen 16
11726 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansliet@meanmachine...

HUVUDSPONSORER

PMA

 

SAMARBETSPARTNERS
GULD

Stockholms Åkeri AB

 

Nobina

 

Sorunda

 

Return To Play

 

SAMARBETSPARTNERS
SILVER

Make Green

 

Zadeo AB

 

Wolksvagen

 

SAMARBETSPARTNERS
BRONS

Hultsteins

 

Hyreslandslaget

 

Stockpipe

 

BG FIX

 

 MIAB Mark och Infra AB

 

Gnesta Bergbyggare AB

 

Traffic

 

Pitchers

 

Fitness24Seven

 

MEAN MACHINES SPONSOR

Flow Behave

 

Creative Meetings

 

Stockholm Constructionsite AB

 

MaTaBa

 

 Brisket & Friends

 

Ståthöga MA Teknik AB

 

 

Trafego