Hoppa till sidans innehåll
Foto: Annika Lundkvist

Stockholm Mean Machines startar upp Sveriges första ungdomslag för tjejer

08 AUG 2020 10:16
Med ambitionen att få sporten att fortsätta växa i Sverige och att ge fler tjejer möjlighet att söka sig till den amerikanska fotbollen etablerar nu Stockholm Mean Machines som första lag i Sverige ett ungdomslag för tjejer.
  • Uppdaterad: 08 AUG 2020 10:16

Efter att ha avstått spel under fjolåret startar Stockholm Mean Machines damlag i år om i Division 1 Dam Norra. Men framtiden är ljus för damverksamheten inom Stockholm Mean Machines mot bakgrund av att föreningen nu startar upp ett U17-lag för tjejer.

- Tanken att starta ett lag för tjejer har funnits i många år. Att satsningen nu sker på ett U17-lag är ett direkt svar på att det är få tjejer som fortsätter att spela när de når upp till U17. För mig som sportchef är det alltid ett misslyckande att se ungdomar sluta utöva en sport eller att inte kunna erbjuda ett alternativ som möjliggör ett fortsatt utövande, säger Adam Gistedt, sportchef ungdom i Stockholm Mean Machines.

- Vi har en lovande kull med tjejer i U15 och en handfull unga spelare i Damlaget som vi vill sammanföra i gemensamma träningar. Tiden är rätt, vi har spelare och vi har tränare. Satsningen är helt rätt ut klubbens och sportens perspektiv. Vi hoppas satsningen banar väg också för tjejer i andra klubbar. Min förhoppning är att vi har en U17 Tjej-serie inom ett par år, säger Adam Gistedt.

Också från Riksidrottsgymnasiet för amerikansk fotboll i Uppsala och från Sveriges Amerikanska Fotbollsförbund är man positiva till utvecklingen.

- Det är riktigt roligt att Stockholm Mean Machines startar ett flicklag för U17 och ger unga tjejer ett bra alternativ för vuxenidrott eller fortsatt spel med unga killar, säger Robert Johansson, verksamhetsansvarig på RIG amerikansk fotboll i Uppsala.  Att få möjligheten till ytterligare två år av spel mot jämngamla tjejer tror jag kommer förlänga karriären och ge dessa spelare en bättre förutsättning att tävla på lika villkor tidigare i sin seniorsatsning, fortsätter han.

- Det är väldigt positivt att Stockholm Mean Machines på detta sätt leder utvecklingen mot en utökad flickverksamhet inom amerikansk fotboll i Sverige, säger Minette Rogner, ordförande i SAFF. På så vis skapas en bra och trygg grund också för när damseniorverksamheten tar vid. Jag hoppas att vi som förbund inom en snar framtid också kan erbjuda fler mötesplatser för dessa spelare tillsammans med andra i samma åldersgrupp, fortsätter hon.

Huvudtränare för det nya laget kommer Mean Machines-fostrade Stefan Dahl Holm vara, en spelare och ledare med lång erfarenhet. av att coacha såväl ungdomar som seniorer liksom herr- och damlag.

- Det här kommer bli enormt spännande och jag ser fram emot att komma igång med laget och att ge tjejerna den träning de förtjänar, säger Stefan Dahl Holm.

Stefan coachade i Mean Machines U17-lag 2014 och 2015 för att sedan ta steget över till USA där han 2016 var huvudtränare för North Bank Bulls, ett semiprofessionellt lag i Northern Elite Football League, samt som volontär coach hos Concordia University, St. Paul. 2017 coachade han damlaget Minnesota Vixens linjespelare och på Hopkins High School 2018 för att därefter återvända till Europa och det tyska laget Berlin Knights. 

Stockholm Mean Machines damlag etablerades 2008, som ett av de första damlagen i Sverige. Länge var laget överlägset i Sverige och de tog de första SM-gulden som delades ut till damlag inom den amerikansk fotbollen i Sverige. Laget har de senare åren genomgång en generationsväxling och sett flera spelare lämna för andra hårdsatsande klubbar - vilket resulterat i att laget i år startar om i Division 1.

* Sedan texten publicerades har vi fått information om att Beckomberga Maniacs sedan tidigare har ett U13-lag enbart för tjejer.

Skribent: Peter Nilsson
E-post: This is a mailto link

Shop

Postadress:
Stockholm Mean Machines IF - Amerikansk Fotboll/Flaggfotboll/Landhockey
Zinkensdamms idrottsplats, Ringvägen 16
11726 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansliet@meanmachine...

HUVUDSPONSORER

PMA

 

Pinpointer

 

SAMARBETSPARTNERS
GULD

Stockholms Åkeri AB

 

Sorunda

 

Return To Play

 

SAMARBETSPARTNERS
SILVER

Make Green

 

Zadeo AB

 

Stenhusgruppen

 

Wolksvagen

 

SAMARBETSPARTNERS
BRONS

Hultsteins

 

Hyreslandslaget

 

Stockpipe

 

BG FIX

 

 MIAB Mark och Infra AB

 

Gnesta Bergbyggare AB

 

Traffic

 

SAMARBETSPARTNERS

Mathem

 

Ekmans buss

 

Olofssons bil

 

C.B Trygg Fastighetskonsultation

 

MEAN MACHINES SPONSOR

Troeng Johansson Consulting

 

Fagersta Brukshotell

 

Alfa Laval Tumba AB

 

Cigab

 

Flow Behave

 

Västertorps Bil och Däckservice

 

Stockholm Constructionsite AB

 

MaTaBa

 

 Brisket & Friends

 

Trafego