Sveriges äldsta och mest framgångsrika fotbollsklubb.

Stockholm Mean Machines historia börjar 1972 i Ösbyrondollen i Stockholmsförorten Danderyd. Där och då spelades amerikansk fotboll första gången i Sverige, när skollagen Djursholms Samskolas Chickenchockers och Mörby Mean Machines drabbade samman. Den årliga matchen var höjdpunkten i skolornas rivalitet.

Enligt andra uppgifter så spelades den första matchen 1975 och inte 1972, ett historieprojekt är på gång som kommer att reda ut saken.

1982 bildade de två skollagen Danderyd Amerikanska Fotbolls Förening, vilket blev Sveriges första officiella fotbollklubb.

1984 bildades Sveriges Amerikansk Fotbollsförbund och 1985 spelades den första officiella SM-finalen (en inofficiell SM-final spelades året innan).

Finalen 1985 spelades på Bosön i Lidingö och vanns av Lidingö Pink Chargers med 6-0 - vilket också var Mean Machines första förlust någonsin. Tongivande Mean Machines-spelare i finalen var Carl-Magnus Nilsson, Kaspar Fritz och Peter Henriksson.

1993 bytte föreningen namn från Dandery Mean Machines till Stockholm Mean Machines.

Stockholm Mean Machines damlag etablerades 2008, som ett av de första damlagen i Sverige. 2012 spelades det om det första SM-guldet i amerikansk fotboll för damer. Mean Machines vann överlägset alla matcher med en poängskillnad på 222-0 och i finalen blev det 42-0 mot Arlanda Jets.

Uppdaterad: 05 JAN 2017 12:52 Skribent: Peter Nilsson

Börja spela!