Sveriges äldsta och mest framgångsrika fotbollsklubb.

Stockholm Mean Machines historia börjar 1972 i Ösbyrondollen i Stockholmsförorten Danderyd. Där och då spelades amerikansk fotboll första gången i Sverige, när skollagen Djursholms Samskolas Chickenchockers och Mörby Mean Machines drabbade samman. Den årliga matchen var höjdpunkten i skolornas rivalitet.

1982 startade de två skollagen Danderyd Amerikanska Fotbolls Förening, vilket blev Sveriges första officiella fotbollklubb. 1984 bildades Sveriges Amerikanska Fotbollsförbund och 1985 spelades den första officiella SM-finalen (en inofficiell SM-final spelades året innan).

Finalen -85 spelades på Bosön i Lidingö, och vanns av Lidingö Pink Chargers med 6-0 – vilket var Mean Machines första förlust överhuvudtaget. Tongivande Mean Machines-spelare i finalen var Carl-Magnus Nilsson, Kaspar Fritz och Peter Henriksson.

Stockholm Mean Machines damlag etablerades 2008, som ett av de första damlagen i Sverige. 2012 spelades det om det första SM-guldet i amerikansk fotboll för damer. Mean Machines vann överlägset alla matcher med en poängskillnad på 222-0 och i finalen blev det 42-0 mot Arlanda Jets.

Uppdaterad: 05 JAN 2017 12:52
Skribent: Peter Nilsson